Ježišová reč proti farizejom

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ježišová reč proti farizejom

Vtedy hovoril Ježiš zástupom a svojim učeníkom. Na stolicu Mojžišovu posadili sa zákonníci a farizeji. Čokoľvek by vám hovorili, konajte a zachovávajte, ale podľa ich skutkov nerobte, lebo hovoria a nekonajú, zväzujú ťažké bremená a nakladajú ľudom na plecia, ale sami nechcú ich pohnúť ani prstom. A všetky svoje skutky konajú aby ich ľudia videli.
Širšími si robia modlitebné remienky a zväčšujú strapce na rúchu, obľubujú si predné miesta na hostinách, prvé stolice v synagogách, pozdravy na námestiach a to, keď im ľudia hovoria: majstre! Vy si však nedajte hovoriť: majster!, lebo jeden je váš Majster a vy všetci ste bratia. A nikomu na zemi nehovorte: otec!, lebo jeden je váš Otec, ten nebeský, a nedávajte si hovoriť: vodcovia!, lebo jeden je váš Vodca, Kristus. A kto z vás je najväčší, nech vám je služobníkom. Kto sa povýši, bude ponížený, a kto sa poníži bude povýšený.
Beda vám zákonníci a farizeji-pokrytci, že zatvárate kráľovstvo nebeské pred ľuďmi, sami nevchádzate do neho a tým, čo by chceli vchádzať, nedovolíte vojsť.
Beda vám zákonníci a farizeji-pokrytci, že vyžierate domy vdov pod zámienkou dlhých modlitieb, preto prepadnete prísnejšiemu súdu.
Beda vám zákonníci a farizeji-pokrytci, že obchádzate more i zem, aby ste získali jedného novoverca, a keď sa ním stal, urobíte z neho syna pekla, dvakrát horšieho, než ste sami.
Beda vám slepí vodcovia, ktorí hovoríte: Kto by prisahal na chrám, to je nič, ale kto by prisahal na chrámové zlato, to ho viaže. Blázni a slepci, čože je viac: či zlato a či chrám, ktorý posväcuje to zlato? A zase: Kto by prisahal na oltár, to je nič, ale kto prisahá na dar na ňom, to ho viaže. Blázni a slepci! Čože je viac: či dar a či oltár, ktorý ten dar posväcuje? Kto teda prisahá na oltár, prisahá naň aj na všetko čo je na ňom, a kto prisahá na chrám, prisahá na chrám aj na Toho, kto prebýva v ňom, a kto prisahá na nebo, prisahá na trón Boží aj na toho kto sedí na ňom.
Beda vám zákonníci a farizeji-pokrytci, že dávate desatiny z mäty, kôpru a rasce, ale zanedbávate čo je závažnejšie v zákone, totižto spravodlivosť, milosrdenstvo a vernosť. Toto ste mali činiť a tamto nezanedbávať. Slepí vodcovia! Preciedzate komára a prežierate ťavu.
Beda vám zákonníci a farizeji-pokrytci, že čistíte zovňajšok čaše a misky, ale vnútri sú plné lúpeže a nemiernosti. Ty slepý farizej! Najprv vyčisť vnútro čaše a misky, aby bol čistý aj ich zovňajšok.
Beda vám zákonníci a farizeji-pokrytci, že sa podobáte obieleným hrobom, ktoré sa zvonku zdajú krásnymi, ale vnútri sú plné umrlčích kostí a všelijakej nečistoty. Tak aj vy navonok zdáte sa ľudom spravodlivými, ale vnútri ste plní pokrytectva a neprávosti.
Beda vám zákonníci a farizeji-pokrytci, že prorokom staviate hrobky, spravodlivým ozdobujete náhrobky, a hovoríte: Keby sme boli žili za časov svojich otcov, neboli by sme spolu s nimi prelievali krv prorokov. Tak svedčíte sami proti sebe, že ste synovia tých, čo povraždili prorokov. A vy len dovŕšte mieru svojich otcov! Hadi! Vreteničie plemä! Ako uniknete pekelnému súdu? 
Preto, hľa, posielam vám prorokov, múdrych ľudí a zákonníkov, a vy niektorých z nich zamordujte a ukrižujete, iných zbičujete vo svojich synagogách a budete ich prenasledovať z mesta do mesta, a to preto, aby prišla na vás všetka spravodlivá krv vyliata na zemi, od krvi spravodlivého Ábela až po krv Zachariáša, syna Barachjovho, ktorého ste zavraždili medzi chrámom a oltárom. Veru, hovorím vám: To všetko príde na toto pokolenie.
Jeruzalem, Jeruzalem, ktorý vraždíš prorokov a kameňuješ tých čo boli posielaní k tebe! Koľko ráz som chcel zhromaždiť tvoje dietky, ako si sliepka zhromažďuje kuriatka pod krídla, a nechceli ste. Ajhľa, zanecháva sa vám dom váš pustý. Lebo hovorím vám: Neuvidíte ma odteraz až dovtedy, dokiaľ nepoviete:
Požehnaný, ktorý prichádza v mene Pánovom!            

reč | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014